STYLE SHEET
GLOBAL CSS
COLORS
ANIMATIONS
MEDIA QUERY
SPACING SYSTEM
Fråga:

Vilka prover tas före behandling?

Innan vi påbörjar utredning tar vi en stor mängd blodprover för att din behandling ska bli optimal.

Vi kontrollerar blodsocker fasteglukos och långtidsblodsocker (HbA1c). Det är vanligt att blodsockret är förhöjt vid övervikt och de flesta med typ 2 diabetes är överviktiga.
Det är glukosvärdet och långtidsblodsockret (HbA1c) som behövs för att kunna bedöma risken för diabetes. Glukosvärdet är normalt mindre än 6.1mmol/L. Gränsen för diabetes mellitus är två glukosvärden högre än 7,0 mmol/L om provet är taget fastande. Ett HbA1c mellan 42-48 mmol/mol är förhöjt. Gränsen för diabetes är ett HbA1c  över 48 mmol/mol. Vid viktnedgång, och behandling med läkemedel från gruppen GLP-1 analoger som semaglutid, går blodsocker och HbA1c ned. Risken för diabetes minskar och för de med diabetes kan många minska eller sluta med sina andra diabetsläkemedel.

Vi kontrollerar också blodfetter (Kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-Kolesterol och Triglycerider). Förhöjda eller onormal sammansättning av blodfetter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Vid viktnedgång och/eller behandling med läkemedel går Triglycerider och det skadliga LDL-Kolesterolet ned.  

Vi tittar också på din saltbalans och kalkbalans (kalium, natrium och kalcium), dina leverprover (GT och ALAT) liksom albumin (äggvitehalten i blodet) och dina njurfunktionsprover (kreatinin och eGFR).
Vid viktnedgång kan ofta  tidigare förhöjda levervärden som orsakats av leverförfettning förbättras och normaliseras.

Ämnesomsättningsrubbningar är mycket vanliga.  I Sverige tar i miljon människor levaxin (sköldkörtelhormon). Brist på sköldkörtelhormon leder till trötthet och ibland till viktuppgång. Vi kontrollerar hypofysprovet TSH och ämnesomsättningshormonet fritt T4 (tyroxin) för att se att du har normala nivåer.

Vi kontrollerar också blodvärdet, hemoglobinvärdet (Hb), storleken på dina röda blodkroppar (MCV, MCH), dina vita blodkroppar (Leukocyter) och dina blodplättar (trombocyter). Ofta tas proverna tillsammans och då kallas det blodstatus. Ju fler röda blodkroppar i blodet desto högre blir Hb-värdet. Ett förhöjt Hb-värde ses ibland vid övervikt och så kallat sömnapnesyndrom. Vid blodsjukdomar, järnbrist och blödningar sjunker Hb värdet.

Järnbrist är mycket vanligt och därför tar vi också ett annat prov för att kontrollera för ev. järnbrist. Det heter Ferritin.
Vi kontrollerar dessutom din koncentration av D-vitamin i kroppen. Det provet kallas 25-hydroxivitamin D. Normal halt av D-vitamin är väldigt viktigt för bland annat benstommen och ett normalt immunförsvar.  Vid övervikt är D-vitaminbrist vanligt och vid brist behöver överviktiga ta högre doser D-vitamin för att få normal koncentration i blodet.
Vi kontrollerar också att du inte har brist på andra viktiga vitaminer. Vitamin B12 (kobalamin) eller folsyra (folat) som är livsviktiga för många funktioner i kroppen. Bland annat blodbildning och nervsystem.

Illustration of an apple with a bite out of it.

Har du fortfarande frågor?

Kontakta oss för mer information eller för att komma igång.

__wf_reserverad_ärva